Hva er idrettspsykologisk rådgivning?
Interessen for idrettspsykologi og mental trening har økt i senere år og i dag fremhever både enkeltutøvere og lag mentaltrenere som betydningsfulle bidragsytere. Samtidig har man også sett økt fokus på dette i næringslivet, for eksempel har Oljefondet ansatt to mentale trener (1). Men hva er egentlig idrettspsykologisk rådgivning?
En idrettspsykologisk rådgiver eller mentaltrener kan blant annet studere motivasjon, ledelse, gruppedynamikk, tanker og følelser utøvere har eller andre elementer knyttet til deltakelse i idrett og fysisk aktivitet (2). Man er opptatt av psykologiske faktorer som påvirker deltakelse og prestasjon og teorier og intervensjoner som kan benyttes for å tilrettelegge for økt prestasjon, deltakelse og personlig utvikling. Det kan eksempelvis dreie seg om å håndtere stress og trene opp konsentrasjon/fokus eller forbedre selvtillit, kommunikasjonsevner og gruppekohesjon (2). En idrettspsykologisk rådgiver kan bedrive undervisning og forskning, samt arbeide med utøvere, trenere eller andre som deltar i fysisk aktivitet for å forbedre prestasjon og kvalitet på idrettsdeltakelsen.
Det er sentralt å skille mellom idrettspsykologer og idrettspsykologiske rådgivere. En idrettspsykolog er en klinisk psykolog som gjerne har spesialisert seg i idrett. Disse kan jobbe med for eksempel depresjon og spiseforstyrrelser. En idrettspsykologisk rådgiver er ikke kvalifisert til å jobbe med klinisk problematikk, men jobber heller med prestasjonsrelaterte områder som stressmestring, motivasjon, prestasjonsangst og konkurranseforberedelser. Som følge av et holistisk syn på idrettspsykologi er det derimot naturlig at man også kan snakke om andre ting som i perioder stjeler oppmerksomhet og energi, om det er kommunikasjon med familiemedlemmer og venner, utfordringer med å balansere idretten med et sosialt liv og skole/jobb eller andre ting.
Referanser
Husøy, E. R. (2022, 1. oktober). Oljefondet henter mentaltrener fra Bodø/Glimt: –Skal være landslaget i å tjene penger. E24. https://e24.no/boers-og-finans/i/157ErJ/oljefondet-henter-mentaltrener-fra-bodoe-glimt-skal-vaere-landslaget-i-aa-tjene-penger
Williams, J. M. & Krane, V. (2015). Sport psychology: Past, present, future. I J. M. Williams & V. Krane (Red.), Applied sport psychology: Personal growth to peak performance (7. utg., ss. 1-15). McGraw-Hill.